Biografie

Bart van der Ploeg, geboren 1992 te Marsum, is op 9 jarige leeftijd op de bugel begonnen bij Fanfare Constantia in Menaam. Na een aantal jaren is hij daarna op euphonium overgestapt. Sinds die tijd heeft hij lessen gevolgd bij Durk Krol, Willy Krol, Andries de Haan en Syde van der Ploeg. Van 2015 t/m 2019 studeerde Bart klassiek euphonium bij Bernard Beniers aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle. In 2019 behaalde hij daar het diploma Klassieke Muziek (Bachelor of Music) met als hoofdvak euphonium.

Het was in het jaar 2004 toen Bart zijn orkestleven begon bij Fanfare Constantia in Menaam. Toen hij in 2007 overstapte op het euphonium is hij meteen lid geworden bij het dweilorkest de Menaemer Feintsjes, waar hij 6 jaar lang met veel plezier gespeeld heeft. In 2010 kwam Bart via een projectweekend terecht bij het Fries Jeugd Harmonie Orkest. Hier speelde hij van 2010 tot 2012 bij en hier kwam hij voor het eerst in aanraking kwam met de wereld van harmonieorkesten. Sinds 2012 is hij daarnaast lid van het Frysk Fanfare Orkest, een orkest gemixt uit goede amateur en (semi) professionele muzikanten. Naast de vaste orkesten speelt Bart ook regelmatig als remplaçant bij andere orkesten in de HaFaBra (Harmonie, Fanfare en Brassband) wereld. Sinds 2020 speelt Bart in ensembleverband bij het Cantaphonia Euphonium Kwartet.

Naast zijn muzikale bezigheden binnen de HaFaBra is Bart in 2007 ook met pianolessen begonnen. Hij kreeg zijn eerste lessen van Gé Corporaal en vervolgde zijn lessen in 2014 (tot heden) bij Frans Douwe Slot. Ook binnen de koperlessen die hij geeft zet hij deze vaardigheid regelmatig in.

Sinds 2012 is Bart actief als muziekdocent aan huis in de provincie Friesland. Daarnaast is hij via Seewyn Kunsteducatie actief als koperdocent voor Vereniging Fanfare Constantia te Menaam, Muziekvereniging Kunst & Genoegen te Dronryp, Drum- en showfanfare DSG en bij Muziekvereniging Ons Genoegen te Marsum.